Bonete medicale
Bonete medicale: Accesoriile utilizate de personalul medical !
Bonete medicale oferite de LauraOlteanu.ro sunt un strop de culoare adăugat unor uniforme pe care lucrătorii din domeniul sanitar, medici, asistente sau infirmiere trebuie să le poarte din motive de protecție sanitară. Într-un mediu cum este un spital sau o clinica, este esențial să luăm toate măsurile pentru a ține microbii deoparte. Iar echipamentele de protecție asta fac! Fie că vorbim de halate, uniforme, pantaloni, încălțăminte sau bonete, toate respectă standarde de calitate și sunt croite astfel încât să ofere funcționalitate și confort mult timp.
Am auzit deseori întrebarea „de ce medicii si asistentele poartă bonete?” și trebuie să recunoaștem că primul impuls a fost să răspundem cu o glumă: „ poartă bonete pentru că sunt la modă!”. Dar realitatea este că ne referim la domeniul medical, unul extrem de reglementat, iar obligativitatea purtării unei bonete medicale vine din faptul că aceasta are o sumă de funcții: în primul rând previne transmiterea microbilor către pacienți.
Desigur, este o stradă cu două sensuri, putem spune că protejează personalul sanitar de eventualii microbi aduși de către pacienti. Este de asemenea foarte adevărat că atunci când îți intră părul în ochi nu poți lucra bine, dar purtarea unei bonete medicale nu va lăsa să se întâmple una ca asta. Un alt rol al bonetei este de a tine parul strans ca sa nu poata fi prins accidental intr-un echipament medical aflat in miscare. Acum, că ne-am convins de utilitatea bonetelor, vine următoarea întrebare: dacă tot trebuie purtată o uniformă, de ce să nu fie o uniformă elegantă?
Colorată, veselă, bine croită, care să aducă un pic de culoare într-un univers de multe ori mohorât, unde interacționăm cu oameni chinuiți de boli sau accidente. Întreaga colecție medicală concepută de lauraolteanu.ro a plecat de la următoarele coordonate: funcționalitate, confort și stil. În topul preocupărilor a existat bineînțeles alegerea materialelor astfel încât acestea să poate oferii condițiile de siguranță cerute de normativele medicale. Putem spune în final că am adus o pată de culoare în clinici si spitale!
De unde au pornit bonetele medicale ?
Bonete medicale - au o poveste interesantă. Cu mult înainte ca fermierii( cowboy-ii) americani să poarte bandane, consumatorii europeni de tutun prizat din secolul al XVIII-lea erau loviți de o problemă jenantă: suflarea nasului într-o batistă albă, sau cel mult uni, lăsa în urmă niște pete închise la culoare ce nu mai puteau fi scoase la spălat. Dar cum britanicii erau cei mai mari suporteri ai acestui obicei, astăzi din fericire apus, tot ei au găsit soluția.
În India, pe atunci nimic mai mult decât o colonie, producătorii de textile foloseau o tehnică de vopsire a batistelor, numită „banhani”, cu ajutorul ei creând batiste colorate din mătase sau bumbac, acoperite cu modele pline de viață. După ce companiile olandeze și engleze din India de Est au importat aceste batiste în Anglia, consumatorii de tutun prizat le-au îmbrățișat bucuroși, pentru a-și face obiceiul mai discret, iar numele a fost anglicizat în „bandana”.
În numai câțiva ani Europa a început să producă propriile bandane, regiunea Mulhouse din Franța luând inițiativa. Aici producătorii de vopsea au dezvoltat o culoare denumită „roșu de Turcia”, culoarea cel mai frecvent asociată cu bandanele de astăzi. În rețeta originală erau folosite bălegarul de oaie, rădăcini de plante și ulei de măsline, iar procesul de aplicare peste țesătură era atât de complex încât a generat un întreg proces de spionaj industrial. Iar primele modele născocite de europeni au imitat șalurile de Kașmir sau țesăturile din India rurală.
Drumul către bandane medicale colorate era încă lung. Această țesătură a trecut oceanul în America colonială, iar pionierii lumii noi i-au găsit o dublă întrebuințare. Astfel, aici bandanele deseori aveau imprimate pe ele hărți, ghidurile de călătorie fiind necesare celor care se încumetau să descopere noul continent. Avem chiar o bandană pe care este imprimat George Washington, călare și înconjurat de tunuri.
Istoria se repetă și poartă bonete medicale uni!
Bonetele medicale uni sunt astăzi, prin extrapolare, asemănătoare înaintașelor lor din lumea nouă. Și aici ne referim la dublul rol pe care îl au. Accesoriu vestimentar, de o discreție elegantă, conferă protecție personalului medical dar și pacienților cu care acesta interacționează. Interesant este faptul că practic de la adoptarea lor ca obiect de îmbrăcăminte, acestea au avut o versatilitate greu de întâlnit la alte accesorii. În 1912 Theodore Roosvelt a lansat în campania electorală o bandană imprimată cu sloganuri electorale pentru alegerea sa.
Și a avut succes! La fel și Adlai Stevenson, în 1956, când a dobândit funcția de vice-președinte al Statelor Unite. Viața micuței bucăți de pânză colorată a fost tumultoasă în America secolelor trecute. Folosite atât de bandiții care jefuiau bănci, pentru a-și ascunde fața, cât și de fermieri, pentru a se proteja de vânt și praf, astăzi bandanele sunt folosite ca batistă, eșarfă sau pentru a acoperi capul.
Mai mult, în perioada pandemiei de Covid-19, departamentul sănătății din Statele Unite a recomandat folosirea bandanelor ca mască de față, idee agreată ulterior și de multe alte state din lumea anglo-saxonă. Argumentul a fost că aceste bandane medicale uni au fost destinate unei utilizări intensive și pot suplinii măștile medicale cu pliu, a căror procurare a fost dificilă în primele luni ale pandemiei. Recomandarea a dus la o explozie a vânzărilor de bandane medicale uni, iar în mod paradoxal cele mai vândute modele nu au fost cele roșii, albe sau albastre, au fost bandanele negre!
Merită amintit că în spitalele evului mediu, călugării sau călugărițele purtau un fel de bonetă neagră, pentru a-și acoperii părul, etalarea părului fiind considerată indecentă. Interesantă buclă a timpului! Astăzi însă, la LauraOlteanu.ro noi oferim atât sobrele bandane negre cât și bonete medicale colorate sau imprimate, din bumbac 100% sau din vâscoză, gata să ofere purtătorului protecție și rafinament.